Veel gestelde vragen


Over ons

Ja, wij hebben meer dan 100 kachels in de showroom. Daarnaast geven wij vakkundig advies. Wil u komen kijken in onze showroom?   Naar onze adresgegevens

 Nee, hier gebruiken wij een andere, betrouwbare partij voor. De contactgegevens van dit bedrijf kunt u vinden bij de knop.

Ja, voor de aanschaf van pellets kunt u naar onze pellet verkoop pagina. Daarnaast kunt u langs komen in onze showroom om de pellets aan te schaffen.

Nee, wij vegen in principe geen rookkanalen van houtkachels, hier hebben wij hebben wij een andere betrouwbare partij voor.

Wij vegen WEL rookkanalen van pelletkachels, dit doen wij in combinatie met het onderhoud van de pelletkachel.

Ja, dit kunt u opvragen via de contactpagina. Daarnaast bent u van harte welkom in onze showroom voor deskundig advies.

Ja, wij installeren rookkanalen van alle type kachels die wij verkopen. Voor het monteren van een goed en brandveilig rookkanaal hebben wij gespecialiseerde monteurs in dienst.

Algemeen

Een open haard heeft een rendement van +- 15% en een gesloten haard heeft een rendement van +- 70-89%. Een open haard heeft een veel lager rendement omdat het veel warmte verliest door de open verbinding met de schoorsteen.

De belangrijkste voorwaarde bij de aankoop van een gashaard (en een gaskachel) is de aanwezigheid van een gasaansluiting en leiding. Dit kan natuurlijk via een reguliere aardgasleiding, maar ook via een voorziening voor propaangas wanneer u niet op het gasnetwerk bent aangesloten.

Ja, de moderne gashaarden hebben een dermate hoog rendement dat ze zeker een behoorlijke warmte afgeven.

Tegenwoordig bestaan er elektrische haarden met een verwarmingsfunctie. Deze toestellen wekken een maximale warmteafgifte van 2kW op. Dit is uiteraard niet genoeg om een grote woonkamer te verwarmen. U dient dus echt in de buurt van de haard zitten om de warmte te voelen.

Met een open systeem haalt de kachel de zuurstof uit de kamer. Bij een gesloten systeem haalt de kachel de zuurstof van buiten. Over het algemeen geeft een gesloten gaskachel meer rendement.

Een pellet kachel, de gezelligheid van een houtkachel, het comfort van een gashaard. Een pellet kachel brandt op houtpellets. Houtpellets zijn cilindervormige korrels die geproduceerd worden uit onbehandeld houtzaagsel en –schaafsel. Een pellet kachel is uiterst geschikt voor goed geïsoleerde woningen.

In het aanwezige reservoir van de pellet kachel wordt de brandstof, de pellets gedaan. De pellets (houtkorrels) worden door middel van een wormwiel naar de verbrandingsruimte getransporteerd. Hier zorgt een elektrisch verwarmingselement ervoor dat de pellets ontbranden.

Over het algemeen is een pellet kachel iets duurder dan een gewone hout- of gaskachel. De ingebouwde techniek is daarvan de voornaamste reden. Tegelijkertijd zorgt die techniek natuurlijk wel voor een zuiniger gebruik en een hoger rendement. De brandstof (pellets) is ook relatief goedkoop.

Een klein scheurtje in een paneel is niet zo erg. Echter, wanneer er een grote scheur van boven naar beneden langs door het paneel zit of wanneer een stuk is afgebrokkeld is het raadzaam dit paneel te vernieuwen.

Houtkachel schoonmaken

1. Maak een keukenpapiertje of een stuk krantenpapier een beetje nat en verkreukel het.

2. Doop het papier in de as in de houtkachel en wrijf ermee tegen het glas.

3. Herhaal dit een aantal keer totdat alle roetdeeltjes los zijn gekomen.

4. Pak tot slot een schoon papiertje en wrijf het losse roet weg.

Gaskachel schoonmaken

Dit kan gedaan worden met Spiritus. Pak vervolgens een droge doek en maak deze vochtig met het middeltje. Ga daarna voorzichtig met de doek over de ruit heen en weer. Doe dit net zolang totdat al het vuil van de ruit is verwijderd.

Geen bouwvergunning, wel voldoen aan het Bouwbesluit.

Ook als u zeker weet dat er geen bouwvergunning nodig is voor het plaatsen van een haard of een kachel, dient u wel te voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Laat de installatie van uw nieuwe haard of kachel dus altijd door een vakman uitvoeren.

Een goed aangesloten haard of kachel veroorzaakt op zich geen verkleuring van uw plafond of wanden. Wel kan deze, net als kaarsen en olielampen, bijdragen aan deze verkleuring door stofverbranding (huisdieren) of door bepaalde stoffen die zich in onder meer (nieuwe) verf en stukadoormaterialen bevinden.

Dat betekent een kanaal binnen een kanaal. Het binnenste kanaal (meestal 10cm en bij grotere haarden 13cm) wordt gebruikt om, net als bij de open systeem gaskachel, de verbrande gassen af te voeren.

De afstand van een TV tot een haard moet minimaal 30 centimeter zijn. Hoe groter de afstand hoe gunstiger uiteraard voor de levensduur van de televisie. Het plaatsen van een televisie boven een hout gestookte haard is risicovoller. Een hout gestookte haard wordt namelijk veel warmer dan een gashaard.

Met name elektrische kachels worden vaak gebruikt in combinatie met het ophangen van een televisie aangezien deze nooit te warm zal worden voor de televisie.

Het is heel verstandig om een inzethaard in een open haard te plaatsen. Met een open haard heb je namelijk heel weinig rendement en verbruikt u dus veel hout voor weinig warmte. Welke inzethaard het meest geschikt is, hangt o.a. af van de maatvoering van de bestaande open haard en van het rookkanaal/schoorsteen.

Schoorsteen / rookkanaal

In principe moet elke schoorsteen en elk afvoerkanaal tenminste 1 keer per jaar vakkundig geveegd of gecontroleerd worden. Jaarlijks moet de afvoerpijp van aanslag worden ontdaan.

Het vegen van de schoorsteen kan de huiseigenaar veel ellende besparen. Kachels die gestookt worden met hout, kolen of olie, zorgen voor onverbrandbare deeltjes die in het rookkanaal terecht komen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het stookkanaal en vormen een roetaanslag die creosoot genoemd wordt.

Een rookkanaal van een gaskachel hoeft in principe niet geveegd te worden, omdat geen vervuiling van het luchtkanaal optreedt.

Allereerst dient een schoorsteenkap ter voorkoming van regenwater in het rookkanaal. Een schoorsteen is niet alleen functioneel, het is ook een prachtig onderdeel van uw woning.

Veiligheid

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Het is vooral zo gevaarlijk omdat het niet te ruiken, proeven of zien is. Daarom wordt het ook wel de stille sluipmoordenaar genoemd. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Een kleine hoeveelheid koolmonoxide in de lucht leidt al snel tot bewusteloosheid en zelfs tot de dood als er niet snel wordt ingegrepen.

Rendement

Het rendement van een kachel of haard is het energieprestatie die deze levert. Dit betekent dat de energie die wordt teruggegeven, in verhouding is tot de verbruikte energie. Hoe hoger het rendement van een kachel, hoe efficiënter, zuiniger en schoner de verbranding. Anders gezegd: rendement staat voor de relatie tussen de brandstof die je in de kachel stopt (de investering) en de warmte die de kachel verspreidt (de opbrengst).

Verbrandingswijze

Met gas kiest u voor gemak en comfort. Een gashaard heeft namelijk vaak een afstandsbediening waarmee u uw haard kunt ontsteken en regelen. De verbranding bij een gashaard is een efficiënte en milieubewust vorm van stoken. U kunt bij een gashaard kiezen tussen natuurgetrouwe houtblokken, kiezels of een kooltjesvuur. Als u voor hout kiest dan kiest u voor een goedkope, duurzame brandstof en super veel gezelligheid. Houthaarden zijn tegenwoordig goed regelbaar en zeer efficiënt.

Beuken- & essenhout. Beuken- en essenhout drogen relatief snel en zijn makkelijk te vinden. 

Berkenhout. Een loofboom met zachthout dat gedroogd een grijzige tint krijgt.

Eikenhout. 

Elzenhout. 

Hout van fruitbomen. 

Naaldhout.


Hievoor wordt verwezen naar onze stooktip. Klik op de knop om daar te komen.

Vochtig hout belet u om de volle energie uit uw hout te halen, stook daarom alleen droog en onbehandeld hout. U verwarmt water in het hout tot stoom, dat is een zeer energieverslindend proces. U krijgt een onvolledige verbranding en er blijft bijna geen energie meer over om u te verwarmen.

Uw woning

Het juiste vermogen van de houtkachel berekenen kan aan de hand van de volgende tabel:

Volume kamer m³ Goed geïsoleerd huis      Slecht geïsoleerd

           60 m³                                 4,5kW                                   7kW

           80 m³                                 5,5kW                                   8kW

         120 m³                                    7kW                                 10kW

         140 m³                                 7,5kW                                 11kW

Nog vragen? naam dan contact met ons op voor advies.

In een verwarmde woonruimte stroomt afgekoelde lucht langzaam over de vloer naar het verbrandingstoestel. In het convectiesysteem van de haard of kachel wordt deze lucht verwarmd waardoor een snel opstijgende warme luchtkolom ontstaat, die zich dan weer door de ruimte verspreidt.

In deze lucht bevinden zich dus altijd stof en andere vervuilende deeltjes die zich zullen afzetten op koude en vooral vochtige vlakken. Vooral in een nog niet droge nieuwbouw (bouwvocht) zal zich dit probleem kunnen voordoen. Een ongewenst resultaat daarvan zou een verkleuring van muren en plafonds kunnen zijn. Overigens kan dit verschijnsel zich, bij een slecht binnenklimaat, ook in zekere mate voordoen bij radiatoren, verlichtingsarmaturen en ventilatieroosters.

Ons advies is om eerst iemand naar het bestaande kanaal te laten kijken, alvorens u er een nieuwe haard op aansluit. Wij kunnen kijken naar de mogelijkheden, e.v.t. kunnen wij ten alle tijden vrijblijvend een offerte opstellen.

Als u een bestaand schoorsteenkanaal heeft met een minimale diameter van 150 mm, dan is het mogelijk om van uw schoorsteenkanaal een concentrisch rookgas kanaal te maken. Er wordt dan door uw schoorsteenkanaal een zogenaamde RVS flexibele buis getrokken met een doorsnede van 100 mm. Door de flexibele buis gaan de rookgassen naar buiten. De overige ruimte in het schoorsteen kanaal dient als verse zuurstof toevoer naar de haard. Boven op uw schoorsteen wordt een schoorsteentop geplaatst om uitgaande rookgassen en binnenstromende zuurstof te scheiden.

Als u een bestaand schoorsteenkanaal heeft met een minimale diameter van 150 mm, dan is het mogelijk om van uw schoorsteen een concentrisch rookgas kanaal te maken. Er wordt dan door uw schoorsteen een zogenaamde RVS flexibele buis getrokken met een doorsnede van 100 mm. Door de flexibele buis gaan de rookgassen naar buiten. De overige ruimte in het schoorsteen kanaal dient als verse zuurstof toevoer naar de haard. Boven op uw schoorsteen wordt een schoorsteentop geplaatst om uitgaande rookgassen en binnenstromende zuurstof te scheiden.

Bij een hout haard of kachel mag de afvoer nooit door de muur naar buiten uitmonden.

Voor gesloten gastoestellen gelden echter hele andere regels. Hierbij mag onder bepaalde voorwaarde de afvoer wel door de              gevel.

Bij een open haard of kachel mag de afvoer nooit door de muur naar buiten. Deze dient altijd in een voorgeschreven                            uitmondingsgebied uit te komen.

Bij een pellet kachel mag de afvoer niet door de gevel naar buiten. Er zijn installateurs in Nederland die pellet kachels via een          gevelafvoer aansluiten terwijl het onmogelijk is om daarbij te voldoen aan alle wettelijke eisen én de eisen van de fabrikant.              Dit komt onder meer omdat de huidige regelgeving voor pellet kachels niet altijd even duidelijk is.