Onderhoud

Een pelletkachel bestaat uit verschillende onderdelen die onderhoud nodig hebben. Dit kan in de vorm van simpel dagelijks onderhoud tot het demonteren van onderdelen voor grondige reiniging door een professional. Gelukkig kun je veel zelf doen.

Wat kunt u zelf doen?

Reinigen van de aslade

De aslade is de opvangbak voor de asdeeltjes. De Duroflame kachel beschikken over een ruime opvangbak waar je eenvoudig bij kunt.

Reinigen van de brandpot

Hierbij is het belangrijk om de asresten uit de branderkamer uit te zuigen. Gebruik hiervoor een asstofzuiger, een normale stofzuiger is niet bestand tegen de fijne asdeeltjes. Zonder reiniging van de brandpot kunnen de gaten in de brandpot verstopt raken en kan de lucht niet meer goed bij de verbranding komen. Dit veroorzaakt slakvorming. Let er bij de reiniging op dat er geen as of pellets onder de brandpot achterblijven.

Kachelruitje

Om een helder beeld van het vuur te houden is het nodig om het glas in de deur te reinigen.
Gebruik een vochtige doek met glasreiniger om de buitenkant van het ruitje schoon te maken. De binnenkant van het glas is al vaak eenvoudig schoon te maken doormiddel van een vochtige doek gedept in as.

Het glas in de kachel is bestand tegen hoge temperaturen, echter kan deze breken wanneer deze te snel wordt afgekoeld. Wacht daarom met het schoonmaken met reinigingsmiddelen altijd totdat de kachel volledig is afgekoeld.

Pelletreservoir

Reinig om de 3 maand het pelletreservoir, afhankelijk van uw pellets en verbruik. Gebruik hiervoor een stofzuiger. Als er teveel stof en zaagsel ophoopt onder in het reservoir, dan kan het zijn dat de vijzel onvoldoende pellets kan laden of dat de vijzel zelfs vastloopt en er schade ontstaat.

Reinigen van gelakte metalen delen

Gelakte delen kunnen gereinigd worden met een vochtige doek. Gebruik geen agressieve, bijtende schoonmaakmiddelen of schoonmaakmiddelen op oliebasis. Gebruik dus geen wasbenzine of alcohol. Wekelijks een doekje over de kachel en deze zal continu in de woonkamer blijven glimmen. Wees ook voorzichtig met het poetsen van de buitenkant met een vochtige doek.

Wat doen wij voor u?

Elk jaar of na 1200 uren branden dient de pelletkachel een compleet onderhoud te ondergaan, dit voor het behoud van uw kachel en uw eigen veiligheid. Hierbij dient de kachel volledig gedemonteerd te worden waarbij de warmtewisselaar en rookkanalen schoongemaakt moeten worden.  Dit is belangrijk omdat de kachel anders verstopt raakt met as en stof.

Bij een onderhoudsbeurt van ons nemen wij dus ook de volgende onderdelen mee;

  • Schoonmaken van de brandkamer.
  • Schoonmaken van de binnenzijde, elektronica en ventilatoren.
  •  Reinigen van de rookgasventilator en rookgas gangen.
  • Controle van afdichtingspakkingen en rubbers.
  • Reinigen van de warmtewisselaar.
  • Indien nodig software updaten.

Kosten

Met een voorinschrijving kunnen wij efficiënter plannen en economischer werken. Dat voordeel geven wij graag aan u terug. Inschrijving tot 30 april betekent nu: € 165,- voor groot onderhoud i.p.v. € 180,- (zomertarief) of € 195,- (wintertarief). *

(Wanneer de kachel dermate vervuild is door achterstallig onderhoud rekenen wij een toeslag van €50,-.)

Extra voordeel met vegen

Een absolute voorwaarde voor een storingsvrije werking is een schoon rookkanaal. Daarom bieden we het vegen van het rookkanaal, in combinatie met het onderhoud, aan tegen een gereduceerde prijs van € 40,- (normaal € 65,-).