Zijn houtkachels slecht voor onze gezondheid en voor het milieu?

De winter staat weer voor de deur en het verlangen naar behaaglijke warmte en gezelligheid in huis neemt weer toe. Een houtkachel in uw woonkamer zorgt voor beide. Het knettert zo gezellig en het ruikt heerlijk. Maar zijn de negatieve geluiden die we horen over houtkachels nu waar? Zijn houtkachels slecht voor onze gezondheid en voor het milieu? Niet als u de juiste haard kiest en u vervolgens stookt volgens de regels.

 

De juiste houtkachel voor uw ruimte

Stoken met hout is een goedkope en duurzame manier van verwarmen. Maar hiervoor heeft u wel de juiste houtkachel nodig. Zorg ervoor dat uw houtkachel in verhouding staat tot de kamer. Een te grote kachel maakt de kamer al gauw te warm, waardoor u  geneigd bent het vuur te gaan smoren. Hierdoor heeft de kachel geen optimale verbranding en komen er meer fijnstoffen vrij. In oudere en slecht onderhouden kachels is de verbranding ook niet altijd optimaal. De nieuwe generatie houtkachels heeft een sterk verbeterde technologie met een optimale verbranding. Het rendement ligt daardoor hoger, wat ook het warmtecomfort bevordert. De specialisten van Het Kacheltje adviseren u graag over de juiste houtkachel voor in uw huis.

 

De spelregels van milieubewust stoken

De nieuwe generatie houtkachels veroorzaakt nog nauwelijks rookoverlast, mits op de juiste manier wordt gestookt. Gebruik altijd schoon, luchtdroog en gekloofd hout. Dus geen geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout. Bij de verbranding kunnen zeer schadelijke stoffen vrijkomen namelijk.

Voor gebruik moet het hout zeker anderhalf tot twee jaar gedroogd zijn. Vochtig hout geeft namelijk extra veel rook en fijnstof. En bij voorkeur mogen de houtblokken niet dikker zijn dan zeven centimeter.

Het eens in het jaar laten vegen van uw schoorsteen is essentieel als u een houtkachel stookt. Hierdoor voorkomt u onnodige uitstoot van fijnstoffen en het ontstaan van een schoorsteenbrand. Gebruikt u uw houtkachel veel? Laat de schoorsteenveger dan gerust twee keer per jaar langskomen.

Een houtkachel is absoluut geen ‘allesbrander’. Zorg ervoor dat u alleen schoon en  droog hout stookt.

 

Voorkom rookoverlast

Rookoverlast door uw houtkachel kan ontstaan bij windstil of mistig weer. De rook blijft dan om uw huis (en dat van de buren) hangen. Op zulke dagen is het niet verstandig uw houtkachel aan te doen, hiermee voorkomt u overlast en een eventuele burenruzie. Op de website www.stookwijzer.nu kunt u checken of het wel of geen goede dag is om een vuurtje te stoken.

Het aansteken van de houtkachel doet u het liefst volgens de ‘Zwitserse methode’. Dikke houtblokken legt u onderop de stapel en kleine houtblokjes bovenop de stapel. Het aanmaakblokje wordt vervolgens als laatste helemaal bovenop de stapel gelegd. Bij goed stoken heeft het vuurtje in uw kachel een rustige, gele vlam en is de rook die uit de schoorsteen komt, nagenoeg kleurloos.

 

Dus als de kachel op de juiste manier wordt aangemaakt en gestookt, ontstaan er geen problemen en is de uitstoot en overlast minimaal of zelfs helemaal niet aanwezig. Geniet dus ook deze winter van de dansende vlammen en de zalige geur van het knapperende haardvuur. Bij Het Kacheltje helpen ze u deze winter graag aan deze behaaglijke warmte. Zonder overlast en zonder gezondheidsproblemen.